Εποξειδικά προβλήματα στην αμμοβολή.

Σε όσους ασχολούνται με την εγκατάσταση πλακιδίων, ψηφίδας (Mosaic) και συναφών υλικών, είναι γνωστό ότι η εποξειδική κόλα και ο εποξειδικός στόκος είναι τα υλικά με την μεγαλύτερη αντοχή στον χρόνο, αλλά είναι επίσης πολύ δύσκολα με τον καθαρισμό τους. Συγκεκριμένα μόνο οι 23 πρώτες ώρες μετά την εφαρμογή του εποξειδικού υλικού, είναι οι κατάλληλες για την απομάκρυνση της περίσσειας ποσότητας του στόκου και σίγουρα πρέπει να χρησιμοποιείται χαρτοταινία κατά μήκος της παρακείμενης επιφάνειας για προστασία.

Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι ισχυροί διαλύτες που μπορούν να διαλύσουν την περίσσεια ποσότητας του εποξειδικού στόκου ακόμη και 24 ώρες μετά την εφαρμογή. Είναι όμως σχεδόν αδύνατο να καθαρισθεί επιφάνεια μετά την παρέλευση του 1ου 24ωρου και μάλιστα σε αδρή επιφάνεια όπως είναι η αμμοβολή που συνήθως τα μάρμαρα έχουν για λόγους αντιολισθηρότητας.

Το ξενοδοχείο Alasia στην Limassol της Κύπρου, ήταν ένα πολύ πρόσφατο παράδειγμα ατυχούς περίπτωσης χρήσης εποξειδικού στόκου. Το συνεργείο εφαρμογής έκανε πολλά και απανωτά λάθη. Αρχικά δεν προστάτεψε με χαρτοταινία την παράπλευρη περιοχή, δεν καθάρισε την περίσσεια του εποξειδικού στόκου και 1 μήνα μετά, λίγο πριν ανοίξει το ξενοδοχείο για τον κόσμο μετά από μια πλήρη ανακαίνιση διαπιστώθηκε ότι τα επιχείλια είχαν υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη. Η πισίνα είχε γεμίσει με νερό και πλέον ήταν αδύνατο να αδειάσει για να γίνει η οποιαδήποτε παρέμβαση.

Η επίσκεψη τεχνικού της εταιρίας μας στο έργο έδωσε λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα επεμβαίνοντας με ψιλής κοκκομετρίας γυαλόχαρτο που απέτρεψε και έδιωξε την περίσσεια εποξειδικού υλικού, επηρεάζοντας όμως το φινίρισμα του επιχειλίου σε μια πολύ μικρή ζώνη δεξιά και αριστερά του αρμού.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.